Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA!In 70-90% van de gevallen is de oorzaak van hoefbevangenheid endocrien, d.w.z. het heeft een hormonale oorzaak. Deze paarden zijn Insuline Resistent (IR). De grootste veroorzakers van IR zijn dan weer EMS (Equine Metabolic Syndrome) en PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. ‘Pituitary gland’ is de Engelse naam voor hypofyse. Bij PPID functioneert een gedeelte van de hypofyse -de pars intermedia- niet zoals het hoort. Vroeger werd deze aandoening Cushing genoemd).
Dus: EMS --> IR --> hoefbevangen of PPID --> IR --> hoefbevangen Een paard kan dus IR worden wanneer het te dik is, maar een paard hoeft niet te dik te zijn om IR te zijn, en niet ieder dik paard heeft IR. Een te dik paard heeft wel een verhoogde kans om IR te ontwikkelen. IR is de grootste risicofactor voor het ontstaan van hoefbevangenheid (HB). De overige gevallen worden veroorzaakt door zaken als: aan de nageboorte blijven staan, ineens teveel granen/krachtvoer (b.v. bij een paard wat is uitgebroken en veel te veel heeft kunnen eten), galopperen op verharde weg, overbelasting a.g.v. een kreupelheid aan een ander been etc) Ik focus nu op IR als oorzaak, omdat bij de andere oorzaken het ontstaan acuut is, en de eigenaar ook meestal wel weet wat de oorzaak is. Een paard wat eenmaal IR is, heeft een aangepast dieet nodig om HB te voorkomen. Dit aangepaste dieet houdt o.a. in een beperking van de hoeveelheid suikers + zetmeel tot minder dan 10%. Hierdoor valt gras meestal af, en ook alle soorten granen zijn ongeschikt om te voeren aan een IR paard. Wat is belangrijk wanneer je paard IR is?:
Wat vaak vergeten wordt, is dat ook hooi meer dan 10% aan suikers + zetmeel kan bevatten. Bij een paard wat IR is, is het dus altijd noodzaak om het hooi te laten testen. Wanneer het gehalte aan suikers + zetmeel iets hoger is dan 10%, dan is het verstandig om het hooi enkele uren te laten weken in water en goed uit te spoelen. Een gedeelte van de suikers zijn in water oplosbaar en die spoel je er dus uit. Maar wanneer het suiker + zetmeel gehalte van je hooi veel meer is dan 10% dan is dat hooi niet geschikt voor een IR paard, en wanneer je het toch voert, loop je een groot risico dat het paard na verloop van tijd hoefbevangen wordt. Comments are closed.
|
Details
Archives
April 2020
Categories |